2770759
top of page
Yazarın fotoğrafıAhmet Tomor Hocaefendi

ALTIN YÜZÜK

Güncelleme tarihi: 26 Oca 2019

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

İpek giymek ve altın takmak ümmetimin erkeklerine haram, kadınlara helâldır. (İbni Mâce - Tirmizî)


Altın, parlak sarı rengi ile asitlere karşı dayanıklı olduğu ve yumuşak olup kolay işlenebildiği için, eski çağlardan beri insanların ilgisini çekmiş ve en ilkel kabileler de bile, para birimi, süs ve zînet eşyası olarak kullanılmaya başlanmıştır.


Çağlar değişse de insanların altına karşı olan ilgisi değişmediğinden, günümüzde de yatırımcılar için en sağlam para birimi olma özelliğini koruduğu gibi, süs ve zînet eşyası olarak da kullanılmakta ve özellikle söz, nişan ve evlenme sözleşmeleri, altınla başlayıp altınla noktalanmaktadır.


Kadınlar zînetlerini kocaları ve mahremleri dışındaki erkelere göstermeme ve kadınlar arasında övünme ve böbürlenme yapmama koşulu ile altın dâhil, her çeşit mücevheratı takınabilirler.


Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.): “İpek giymek ve altın takmak, ümmetimin erkeklerine haram, kadınlara helâldir” buyurmuştur.


Ali radıyallahü anhü diyor ki:

Resûlullah (s.a.v.) sağ eline ipek ve sol eline altın aldı ve sonra şöyle buyurdu:

Bu ikisi ümmetimin erkeklerine kesinlikle haramdır. (Ebû Dâvûd - İbni Mâce - Nesâî)


Havasız, susuz ve gıdasız yaşanmaz ama ipek giymeden ve altın takınmadan rahatça ve huzur içinde yaşanabilir. İpek giymek ve altın takınmak zorunluluk değil, süs ve zînettir. Süs ve zînet için günah işlemek, Allah’a ve Peygambere isyan etmek, takvâlıkla bağdaşmayan bir tutumdur.


Abdullah İbni Abbas radıyallahü anhüma diyor ki:

Resûlullah (s.a.v.) bir erkeğin elinde (parmağında) altın yüzük gördü. (Derhal eli ile) onu çıkarıp attı ve buyurdu ki: “Sizden biriniz ateşten bir koru eline takmak mı? istiyor.

Resûlullah (s.a.v.) gittikten sonra o kişiye denildi ki: Yüzüğünü al da (satıp parasından) yararlan. (Yüzük sahibi) Dedi ki: Vallahi Resûlullah’ın attığı bir şeyi geri almam. (Müslim)


Peygamberimiz son derece hoşgörülü ve yumuşak yapılı olmakla birlikte, günahlara karşı da çok duyarlıydı. Allah için sever, Allah için kızar ve günahlara karşı da Allah için tepki gösterirdi.


Peygamberimiz (s.a.v.) in altın yüzük konusundaki bu duyarlılığı ve davranışı, erkeklerin altın yüzük takmalarının gerçekten çok sakıncalı olduğunun açık bir göstergesidir.


Parmağında altın yüzük bulunan bir erkek namaz kılarken, oruç tutarken, Kur’an okurken, Kâbe’yi tavaf ederken, hatta yemek yerken, su içerken ve uyurken bile günah işlemektedir.


Söz, nişan ve evlilik hatırası gibi gerekçeler geçersizdir ve hiçbiri zorunlu değildir. Gerekçe ne olursa olsun, erkeklerin altın yüzük takmaları haram, gümüş yüzük takmaları ise helâldir. Gümüşün dışında demir, bakır, kurşun ve tunç gibi metal yüzükleri takmak da mekruhtur.


Erkeklerin küpe, kolye ve bilezik takmaları günah mıdır?


Evet, günahtır.


Abdullah İbni Abbas radıyallahü anhüma buyuruyor ki:

Kadın gibi giyinen (küpe, kolye ve bilezik takınan) erkeğe ve erkek gibi giyinen kadına Resûlullah (s.a.v.) lânet etti (onları lânetledi). (Ebû Dâvûd)


Abdullah İbni Abbas radıyallahu anhüma diyor ki:

Kadınlara benzemeye çalışan erkeklere ve erkeklere benzemeye çalışan kadınlara Resûlullah (s.a.v.) lânet etti. (Buhârî - Ebû Dâvûd - İbni Mâce - Tirmizî)


Âlemlere rahmet için gönderilen Peygamberimizin, giysi, takı, söz ve davranışları ile kadınlara benzeyen erkeklere ve erkeklere benzeyen kadınlara lânet etmesi, çok anlamlı ve düşündürücüdür.

***

Ahmet Tomor

A'dan Z'ye İslami Bilgiler


145 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page