2770759
top of page

ÂYET - EL - KÜRSÎ

Güncelleme tarihi: 21 Eyl 2021

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Her şeyin bir zirvesi vardır, Kur’an’ın zirvesi de Bakara Sûresi’dir. Onda bir âyet vardır ki, o Kur’an âyetlerinin en üstünüdür. İşte o Âyet-el-kürsî’dir. (Tirmizî)

Bakara Sûresi’nin 255'inci âyetinde “kürsü” kelimesi geçtiği için bu âyete, Âyet-el-kürsî ya da Allahü lâ ilâhe illâ Hûv’el-Hayy’ul-Kayyûm denir. Kısaca Allahü lâ denilmesi sakıncalıdır.


Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Kim Âyet-el-kürsî’yi sabah okursa akşama kadar ve akşam okursa sabaha kadar (her şeyden) korunmuş olur. (Tirmizî)

Âyet-el-kürsî’yi sabah okuyan kimse akşama kadar, akşam okuyan kimse sabaha kadar, yatarken okuyan kimse kalkıncaya kadar, evinden çıkarken okuyan kimse evine dönünceye kadar ve yolculuğa çıkarken okuyan kimse de yolculuğundan dönünceye kadar her çeşit felâketlerden, cin ve şeytan şerrinden korunmuş olur.


Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Kur’an’da en büyük (en faziletli) âyet, Âyet-el-kürsî’dir. Onu okuyana Allah derhal bir melek gönderir, onun sevaplarını yazar. İçinde (sürekli) Âyet-el-kürsî okunan evi, şeytan otuz gün terk eder. O eve kırk gün büyücüler giremez. (Ahmed İbni Hanbel)

Rabbimizin Allah, El-Hayy, El-Kayyûm, El-Aliyy ve El-Azîm isimleri bulunan Âyet-el-kürsî’ nin okunduğu evden cinler, şeytanlar kaçışır, o eve büyücüler giremez ve yaptıkları büyü ev halkını etkilemez.

Âyet-el-kürsî müslümanların can simididir. Bunu sürekli okuyan kimseye cinler, şeytanlar yaklaşamaz, büyü ve nazar dokunmaz. İçinde sürekli Âyet-el-kürsî okunan evi Yüce Allah, yangın, sel ve deprem gibi her çeşit felâketten korur ve o eve hırsız da giremez.

Âyet-el-kürsî de 7 durak, 50 kelime ve 170 harf vardır. Gönlü daralan, canı sıkılan, işi bozulan, yuvası yıkılan, bunalıma giren ya da cinden, şeytandan ve büyüden korkan bir kimse,

Güzelce abdest alıp iki rek’at namaz kılsa ve namazdan sonra harf, kelime ya da durak sayısınca Âyet-el-kürsî’yi okuyup Allah’a yalvarsa ve gereğinde bunu üç, beş ya da yedi defa tekrarlarsa, kuşkusuz Yüce Allah onun duasını kabul eder. Ancak ihlâslı, samimi olmak, doğru, düzgün okumak ve haram olan bir şeyi Allah’tan istememek koşulu ile!...


İhlâslı ve samimi olmak ne demektir?

İçinden doğarak ve can-ı gönülden sadece Allah rızası için okumak demektir. Allah rızası için değil, para rızası için okuyanlar, ihlâs ve samimiyet kapsamının dışındadırlar.


Doğru ve düzgün okumak ne demektir?

Kur’an’ı orjinal (Arapça) harfleri ile okumak demektir. Çünkü âyetler ve sûreler Kur’an harflerinin dışında başka harflerle okunduğunda anlamları bozulduğu için günaha girilebilir ve hatta dinden çıkılabilir.


Haram olan bir şeyi istememek ne demektir?

Yapılmasında dînî açıdan sakınca olan bir şeyi istememek demektir. Örneğin, Türkiye’de başörtüsü zulmü devam ettiği için genç kızlarımızın üniversite sınavını kazanmak ve başlarını açarak okumaları için dua etmeleri sakıncalıdır ve kabul de olmaz.


Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Farz namazlarından sonra Ȃyet-el-kürsî’yi okuyan kimse ile cennet arasında ölümden başka bir engel kalmaz. (Nesâî)

Farz namazlarından sonra Âyet-el-kürsî’yi okuyan kimse, aşağıdaki tesbihatı da yaparsa, nur üstüne nur olur ve o güzelim cennete girmeye gerçek aday olur.


Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Bir kimse farz namazlarından sonra otuz üç defa “Sübhânallah”, otuz üç defa “Elhamdülillah”, otuz üç defa “Allahu Ekber” der ve yüzü tamamlamak için “Lâ İlâhe illallâhu vahdehu lâ şerike leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve huve alâ külli şey’in kadîr” derse, deniz köpükleri kadar günahları olsa bağışlanır. (Müslim)

***

Ahmet Tomor

A'dan Z'ye İslami Bilgiler


AYET-EL KÜRSİ'NİN ANLAMI VE FAZİLETLERİ


139 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

AVCILIK

İster eti, ister derisi ve ister zararını önlemek için olsun, sahipsiz vahşi hayvanları avlamak mübahtır. Yani avlanmalarında dînî açıdan...

Comments


bottom of page