Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Dışkılama yerinizi (tuvalette) güzelce temizleyin. Çünkü o (temizlik) bâsuru önleyicidir. (Ebû Yâlâ)
Her hastalık gibi bâsur hastalığının da pek çok nedenleri vardır. Bu nedenlerden biri de tuvalette dışkılama yerini su ile güzelce yıkamadan sadece tuvalet kâğıdı ile silmekle yetinmektir.
Bâsur, kalın bağırsağın son bölümünde meydana gelen bir hastalıktır. Başlangıçta kalın bağırsağın son kısmı olan rektum ve anüsteki toplardamarlar küçücük kabarcıklar oluşturmaya başlar. Zaman la bu kabarcıklar (yani bâsur memeleri) büyüyüp iltihaplanınca, dışkılama sancılı olur. Eğer tedavi edilmezse, ileri de bu bâsur memeleri patlar ve kanama başlar.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Şu mübarek zeytin ağacının (zeytinin) yağını yiyin ve onunla tedavi olun. Çünkü o (zeytinyağı) bâsur için şifâdır. (Taberânî)
Posasız gıdalarla beslenenlerin, ayaküstü atıştıranların, lokmaları güzel çiğnemeyenlerin, yeterince su ve sulu gıda almayanların bağırsakları tembelleşip çalışmadığı için sürekli kabız olurlar ve bâsur hastalığına kolay yakalanırlar. Ara sıra sabahları aç karnına yarım fincan zeytinyağını içmek ya da kahvaltıda bayat kepekli ekmeği zeytinyağına banıp yemek kabızlığı önlediği gibi, bâsur hastalığı için de şifâdır.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Zeytinyağını yiyin ve (bâsurlu yerinize) sürün. Çünkü o (zeytinyağı) bâsura şifâdır. (Menâvî)
Bâsur’dan şikâyeti olanlar ve dışkılamada zorlananlar, gaz yapıcı gıdalardan, gazlı içeceklerden ve margarinlerden kaçınıp bol bol zeytinyağını yer ve bâsurlu yerlerine de sürerlerse, Allah’ın izni ile şifâya kavuşur ve bâsur hastalığından kurtulurlar.
***
Ahmet Tomor Hocaefendi
A'dan Z'ye İslâmi Bilgiler
ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI KONULU SOHBETİMİZ
Kommentare