2770759
top of page
Yazarın fotoğrafıAhmet Tomor Hocaefendi

GUSÜL ABDESTİ

Güncelleme tarihi: 21 Eyl 2021

Yüce Allah buyuruyor:

Eğer cünub iseniz (gusül abdesti alıp) tertemiz olun. (Mâide - 6)

Gasil kökeninden gelen gusül, yıkanmak demektir. Âyet-i kerîmede mübalağa sigası ile Fettahherû buyrulduğu için gusülde bedenin tamamını baştan aşağı yıkamak farzdır.

Gusül abdesti alması gereken kimseye cünub denir. Cünub olan kimsenin bedeninin tamamını baştan aşağı bir defa yıkaması Kur’an, sünnet ve icma ile sabit olduğundan, guslün farziyetini yani farz olduğunu inkâr eden dinden çıkar, kâfir olur. Guslün farziyetine inandığı halde yıkanmayıp cünub gezen de günahkâr ve fâsık olur.


Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Resim, köpek ve cünub olan bir kişinin bulunduğu eve melekler (rahmet melekleri) girmez. (Nesâî - Ebû Dâvûd - İbni Hibban)


Gusül abdesti kimlere farz olur?

Eşi ile cinsel ilişkide bulunanlara farz olur. Erkeğin cinsel organının haşefesi (sünnet olan miktarı) kadının cinsel organına dâhil olunca, inzal (boşalma) olsun ya da olmasın, erkeğe de kadına da gusül farz olur.

Rüyada ihtilam (cünub) olduğunu gören ve uyandığı zaman külotunda ya da edep yerinde cünüplük alâmeti olan akıntıyı gören, erkeğe de kadına da gusül abdesti farz olur.

Rüyada ihtilam olduğunu gördüğü halde, uyandığı zaman külotunda ya da edep yerinde cünüplük belirtisi olan akıntıyı görmeyenlere gusül abdesti almak farz olmaz.

Aşırı yorgunluk ve ağır uyku gibi nedenlerle rüyada ihtilam olduğunu hatırlamayan, ancak uyandığı zaman külotunda ya da edep yerinde cünüplük belirtisi olan akıntıyı görenlere gusül farz olur.

Âdet halindeki kadınlar, âdet kanından temizlenince ve doğumdan sonra nifas halinde olan kadınlar, nifas kanından temizlenince gusül abdesti almaları farz olur.


Gusül abdesti nasıl alınır?

Eşi ile cinsel ilişkide bulunan ya da rüyada ihtilam olup hemen uyanan kimse, önce tuvalete girip idrarını yapmalı ve sonra banyoya girip yıkanmalıdır. Çünkü tuvalete girmeden önce yıkanan ve yıkandıktan sonra cinsel organından akıntı (meni) gelen kimsenin tekrar yıkanması gerekir.

Banyoya sol ayakla girilir, sağ ya da sol tarafı Kıble’ye gelecek şekilde oturulur ve önce eller, edep yerleri ve necaset bulaşan yerler yıkanır.

Ayrıca bedeninin herhangi bir yerinde, yağlı boya, dudak boyası, saç boyası ve sakız gibi altına su geçirmeyen maddeler varsa, onlar da giderilir ve sonra içinden “Bismillâhirrahmânirrahîm” diyerek ve niyet ederek önce namaz abdesti gibi abdest alınır.

Gusülde ağız ve burun içini yıkamak Şâfî ve Mâlikî’de sünnet, Hanefî ve Hanbelî’de farzdır. Gusülde ağız ve burun içini yıkamak Hanefî’de farz olduğundan, önce dişler arasında kalan ve altına su geçirmeyen katı yiyecek kalıntıları ile burun içindeki kurumuş kirler giderilir ve sonra ağız ve burun içi bol su ile üç defa güzelce yıkanır.

Abdestten sonra önce baş, sonra sağ ve sol taraflar yıkanır ve hafifçe ovulur. Çünkü yıkanan yerleri ovmak, Hanefî ve Şâfî’de sünnet, Mâlikî’de farzdır.

Gusülde bedenin her tarafını baştan aşağı bir defa yıkamak farz, ikinci ve üçüncü yıkayışlar sünnettir. Gusülde bedendeki bütün kılların diplerinin ıslanması şart olduğundan, özellikle saç, kaş, sakal ve bıyık gibi yerlerin özenle ovulması gerekir.

Yüzük ve küpe gibi şeyler hafifçe oynatılarak altları ıslatılır ve göbek çukuru da küçük parmakla ıslatılarak hafifçe ovulur.

Gusül abdesti ile yapılan ibâdetler daha faziletli (sevap) olduğundan, gusül abdestini boşa geçirmeyip kaza ya da nâfile namaz kılmalıdır.

Uyarı!

Şeytanların, cinlerin oyuncağı olmamak ve evham hastalığına kapılmamak için banyoda fazla kalmamalı, suyu isrâf etmemeli ve varsayıma dayalı zanlarla yıkadığı yerleri tekrar yıkamamalı ve önceki insanların taşıma ve dökme su ile gusül abdesti aldıklarını unutmamalıdır!


Cünub olanlara yasak olan şeyler!

Cünub olan bir kimsenin namaz kılması, Kur’an okuması, Kur’an’a ve Kur’an’dan âyetler yazılı olan bir şeye dokunması, câmiye girmesi ve Kâbe’yi tavaf etmesi yasaktır. Namaz ve Kur’an’ın dışında zikir yapmaları, salâvât-ı şerîfe getirmeleri ve Ramazan’da cünub oldukları halde oruca başlamaları yasak değildir. Ancak âdet ve nifas halindeki kadınların oruç tutmaları ve eşleri ile cinsel ilişkide bulunmaları haramdır.


Sağlık açısından gusül abdesti!

Cünub olarak gezmek dinsel açıdan sakıncalı olduğu gibi, bedensel, ruhsal ve psikolojik açıdan da sakıncalı ve insan sağlığı için zararlıdır.

Eşler cinsel ilişkide bulunurken, genelde bedenlerinde gereğinden fazla elektrik birikimi olur. İşte bu fazla elektrik birikiminden kaynaklanan nedenlerle, beyinde durgunluk, bedende yorgunluk, uyuşukluk, sinir sisteminde gerginlik, dolaşım ve solunum sistemlerinde bazı olumsuzluklar meydana gelir.

Cinsel ilişkiden sonra ılık su ile gusül abdesti alındığında bedendeki fazla elektrik birikimi atıldığından, sinir sistemi rahatlar, beyindeki durgunluk, bedendeki yorgunluk ve uyuşukluk gidip, tüm sistemler düzenli çalışmaya başlar ve psikolojik açıdan insan rahatlar.


Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Temizlik, îmanın yarısıdır. (Müslim - Tirmizî)

İslâm’ın temel ilkelerinden biri de maddi ve mânevî temizliktir. Bu nedenle kalbin günahlardan ve bedenin hakiki ve hükmi kirlerden (cünüplükten) arındırılması farzdır.

***

Ahmet Tomor Hocaefendi


GUSÜL ABDESTİ KONULU SOHBETİMİZ



108 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

GÜNEŞ

Comments


bottom of page