Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Kıyâmet günü azabı en şiddetli olanlar, (dünyada) sûret yapanlardır. (Buhârî - Müslim)
Sûret ne demektir?
Heykel, büst ve resim gibi insanlar tarafından yapılan şekillere sûret denir. Bunların hepsi İslâm’da yasaklanmış ve yapanların şiddetli bir şekilde cezalandırılacağı haber verilmiştir. Heykel ve büst gibi üç boyutlular ise, putçuluğun simgesi olduğundan daha sakıncalı ve daha günahtır.
Putçuluk hareketi nasıl başladı?
Yüce Allah buyuruyor:
(Nuh kavminin ileri gelenleri) dediler ki: Sakın ilâhlarınızı terk etmeyin; Özellikle Ved, Suvâ, Yegûs, Ye’ûk ve Nesr’den asla vazgeçmeyin! (Nuh - 23)
İlk putçuluk hareketi Nuh kavmi döneminde başlamıştı. Hz. Nuh onları tevhide (Allah bir) inancına dâvet edince, kavmin ileri gelenleri “Sakın ilâhlarınızı terk etmeyin ve onlardan asla vazgeçmeyin” dediler.
Nuh kavminin ilâh diye tapındığı Ved, Suvâ, Yegûs, Ye’ûk ve Nesr, Nuh kavminin ilk dönemlerinde yaşayan ve halk tarafından çok sevilen saygın kimselerdi. Bunların ölümüne çok üzülen halk, onların anısına heykeller yapıp belirli yerlere diktiler ve onlara saygı göstermeye başladılar.
Sonradan gelenler işi daha ileri götürüp heykelleri kutsallaştırıp ilâhlaştırdılar ve saygı duruşu adı altında onlara tapınmaya ve sıkıştıkları zaman heykellerin önünde dua etmeye başladılar.
İşte putçuluk hareketi o heykellerin ilâhlaştırılıp putlaştırılması ile ilk defa Nuh kavmi zamanında yani ilkçağlarda başladı ve kesintisiz uzay çağına kadar geldi. Gerçi çağlar değiştikçe heykellerin ismi ve yapısı değişti ama ne yazık ki insanların kafasındaki putçuluk hareketi değişmedi.
Heykellerin hepsi dînî açıdan put hükmünde midir?
Hayır! Sadece saygı amacı ile dikilen ve önünde saygı duruşu adı altında âyin, tören yapılanları put hükmünde olup, diğerleri putçuluk kapsamının dışındadır. Ancak İslâm’da bunların hepsi yasaklandı ve heykellere tapınanlara “müşrik” adı verildi.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Her çeşit sûret (resim, büst ve heykel) yapan cehennemdedir. Yaptığı her sûret için bir varlık yaratılacak ve o (varlık) onu cehennemde azap edecektir. (Buhârî - Müslim)
Bu hadis-i rivâyet eden Hz. İbni Abbas bir soru üzerine, “Eğer mutlaka resim yapman gerekiyorsa, ağaç ya da cansız bir şeyin resmini yap” buyurdu. Yani insan ve hayvan türlerinin dışında cansız şeylerin resmini yapmada bir sakınca yoktur
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Bu sûretleri (resim, heykel ve büstleri) yapanlara, haydi bunlara can verin bakalım diye kıyâmet günü azap edilecektir. (Buhârî - Müslim - İbni Mâce - Nesâî)
Âişe radıyallahü anha diyor ki:
Resûlullah (s.a.v.) bir seferden dönmüştü. Ben de odamın önündeki sehveyi (bölümü) üzerinde resim bulunan bir perde ile örtmüştüm. Resûlullah (s.a.v.) onu görünce yüzünün rengi değişti ve dedi ki: “Ey Âişe! Kıyâmet günü Allah katında en şiddetli azaba uğrayacak olan insanlar, Allah’ın yar attığı bir şeyi taklide yeltenenlerdir.” (Buhârî - Müslim - Nesâî)
Kimlik kartı, diploma, ehliyet ve pasaport gibi zorunlu olanların dışında, fotoğraflar çekmek ve çektirmek sakıncalıdır. Özellikle tam boy fotoğraflar çektirmek, evlerde ve iş yerlerinde canlı resim tabloları bulundurmak daha sakıncalıdır. Bunların bir diğer sakıncası da,
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
İçinde köpek ve sûret (heykel, büst ve resim) bulunan bir eve melekler girmez. (Buhârî - Müslim)
İçinde köpek, heykel, büst ve açıkta resim bulunan evlere rahmet melekleri giremediği için, o evler cinlerin, şeytanların karargahına dönüşür ve bu nedenle o evlerde darlık, sıkıntı, huzursuzluk ve ruhsal bunalım olur.
Hayvan sevgisi adı altında evlerinde köpek besleyenler, öncelikle Allah, Peygamber sevgisini öğrensinler ve dînî kurallara saygı göstersinler. Çünkü; Allah, Peygamber sevgisi ve dînî kurallara saygı, insanı cennete, evde köpek besleme sevgisi ve heykellere tapınma da insanı cehenneme götürür.
***
Ahmet Tomor Hocafendi
ŞİRK VE TEVHİD KONULU SOHBETİMİZ
Comments