2770759
top of page
Yazarın fotoğrafıAhmet Tomor Hocaefendi

İKİNDİ NAMAZI

Güncelleme tarihi: 21 Eyl 2021

Yüce Allah buyuruyor:

Namazlara ve salâtü’l-vüstâ’ya (orta namaza) devam edin. Allah için kalkın, teslimiyetle huzurunda durun. (Bakara - 238)

Evsat’ın müennesi (dişisi) olan “vüstâ”, her şeyin ortası ve hayırlısı anlamında olduğundan, orta namaza da “salâtü’l-vüsta” denir. Aylardan ramazan ayı, günlerden cuma günü ve gecelerden kadir gecesi daha değerli olduğu gibi, beş vakit namazın içinde de orta namazı daha değerli olduğundan,

Yüce Allah namazlara yani beş vakit namaza ve özellikle orta namaza devam edin buyuruyor.


Orta namazı hangisidir?

Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte en kuvvetli görüş, orta namazı ikindi namazıdır.

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Salâtu’l-vüstâ (orta namazı), ikindi namazıdır. (Tirmizî - Ahmed İbni Hanbel)

Peygamberimiz (s.a.v.) Hendek Savaşı’nda buyurdu:

(Müşrikler) Bizi orta namaz (ikindi namazın) dan alıkoydular. Allah onların evlerini ve kabirlerini ateşle doldursun. (Müslim)


İkindi namazının fazileti!..

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Güneş doğmadan önce (sabah namazını) ve batmadan önce (ikindi) namazını kılan kimse, elbette cehenneme girmez. (Müslim - Ebû Dâvûd)

Yazın kısa gecelerde tatlı uykularını ve kışın sıcak yataklarını terk edip güneş doğmadan önce sabah namazını ve gündüz dünya işlerinin en yoğun olduğu vakitler de ikindi namazını kılanlar, hiç kuşkusuz diğer namazları da özenle kılacaklarından, Yüce Allah onları alınları secde görmeyen günahkârlarla eşit tutmaz, aynı yerde azap etmez ve bu nedenle cehenneme atmaz.

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Kim iki serinlik (sabah ve ikindi) namazını kılarsa, cennete girer. (Buhârî - Müslim)

Sabah ve ikindi namazını düzenli bir şekilde vaktinde kılanlar, kuşkusuz öğle, akşam ve yatsı namazlarını da vaktinde kılar ve dinin direğini dikerler.

Beş vakit namazı düzenli bir şekilde kılıp kazaya bırakmayanlar, diğer günahlarından arınıncaya kadar kabirde, mahşer yerinde ve Sırat Köprüsü'nde biraz azap olsalar da, sonuçta mutlaka cennete girer ve orada ebedî mutlu olurlar.


Sabah ve ikindi namazını cemaatle kılmanın fazileti!..

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

(Görevli) bir grup melek gece ve bir grup melek de gündüz birbiri ardınca gelip sizinle bir arada bulunur. Bunlar sabah namazı ile ikindi namazında (mescidde) bir araya gelir, sonra aranızda gecelemiş olanları gökyüzüne çıkarlar. Allah (c.c.) kullarının durumunu en iyi bildiği halde, meleklere:

- “Kullarımı ne halde bıraktınız?” diye sorar. Melekler:

“Onların yanına namaz kılarken varmıştık ve onları namaz kılarken de bıraktık” derler. (Buhârî - Müslim - Nesâî)


İkindi namazının sünneti!

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

İkindi namazının farzından önce dört rek’at namaz kılan kimseye, Allah rahmet (merhamet) etsin. (Tirmizî - Ebû Dâvûd)

Peygamberimizin bu duasından yararlanmak ve Allah’ın rahmetine kavuşmak isteyenler, ikindi namazının sünnetini kılmaya özen göstermeli ve gayr-i müekked diye terk etmemelidir.

Ali radıyallahü anhü diyor ki:

Peygamberimiz (s.a.v.) ikindi namazının farzından önce iki rek’at namaz kılardı. (Ebû Dâvûd)

Peygamberimiz (s.a.v.) ikindi namazından önce çoğunlukla dört, bazen de iki rek’at namaz kılardı. Sıkışık zamanlarda, yolculukta ve cemaate yetişmek için ikindi namazının sünneti bazen iki rek’at da kılınabilir. Hatta cemaate yetişeyim diye acele kılınan dört rek’attan, ta’dîl-i erkân ile kılınan iki rek’at daha hayırlıdır.

***

Ahmet Tomor Hocafendi


İLGİLİ VİDEO KLİBİMİZ



46 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İNCİR

Comments


bottom of page