2770759
top of page
Yazarın fotoğrafıAhmet Tomor Hocaefendi

KADIN - ERKEK İLİŞKİSİ

Güncelleme tarihi: 20 Eyl 2021

Yüce Allah buyuruyor:

Ey insanlar! Sizi tek bir nefis (Âdem) den yaratan ve ondan eşini (Havva’yı) yaratan ve ikisinden pek çok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden korkun! (Nisâ - 1)

Yüce Allah Hz. Âdem’i üreme kanunu dışında başka bir yöntemle doğrudan toprak maddelerinden yarattı ve dünyada bir şey yemeden, içmeden cennetine koydu.

Hz. Âdem hayâller ötesi o güzelim cennette yaşadığı halde, içinde yalnızlıktan kaynaklanan bir burukluk vardı. Çünkü cennette tek insandı ve diğer varlıklarla tam uyum sağlayamıyordu.

Cennette uyku olmadığı halde ona hafif bir uyku verildi ve uyurken kansız, bıçaksız mânevî bir yöntemle küçük kaburga kemiği çıkarıldı ve ondan yani kemik hücrelerinden Hz. Havva yaratıldı.

Hz. Âdem uyandığında karşısında çok güzel bir kız görünce gönlü ona ısındı, birbirilerine bakıştılar ve aralarında hemen uyum sağladılar.

İşte ilk kadın-erkek ilişkisi Hz. Âdem ile Hz. Havva arasında başladı ve Hz. Havva Hz. Âdem’in kemik hücrelerinden yani DNA’sından yaratıldığı için eşler arasında sevgi bağı oluştu.

Yüce Allah buyuruyor:

(Birbirinize) kaynaş (ıp mutlu ol) manız için size kendi (cinsi) nizden eşler yaratıp aranıza sevgi ve merhamet koyması, O’nun (Allah’ın) kudretinin alâmetlerindendir. Kuşkusuz bunda tefekkür eden toplum için ibretler vardır. (Rûm - 21)

Yüce Allah eşler arasında sevgi ve merhamet duygusunu sadece insanlara verdi. Gerçi hayvanlar da kendi cinsleri ile eşlenir ve üreyip çoğalırlar. Ancak aralarında sevgi ve merhamet duygusu olmadığından, eşlenmenin dışında birbiriyle ilgilenmez ve birbirinin derdine ortak olmazlar.

Hz. Âdem erkek ve Hz. Havva dişiydi. Gerçi ikisi de insandı ama aralarında fiziksel ve duygusal açıdan farklılıklar vardı ve bu farklılıklar, görev alanlarının farklı olacağının bir göstergesiydi.

Yüce Allah buyuruyor:

Ey mü’minler! Kendinizi ve ehlinizi (eşinizi, çocuklarınızı), yakıtı insanlar ve taşlar olan ateş (cehennem) den koruyun. (Tahrîm - 6)

Fiziksel ve duygusal açıdan daha güçlü ve daha dirençli olan erkeklere, eşlerinin ve çocuklarının sorumluluğu, giderlerinin karşılanması ve vatan savunması gibi ağır işleri veren Allah, kadınlara daha hafif işleri vermiş ve aralarında doğal bir denge kurmuştur.

Yüce Allah buyuruyor:

Kazancı iyi olan, durumuna göre (evine) harcama yapsın. Rızkı dar (geliri az) olan da Allah’ın kendisine verdiği kadar harcama yapsın. (Talâk - 7)

İster evli ve ister bekâr olsun hiçbir kadın aile bütçesine katkı sağlaması için çalışıp kazanmaya zorlanamaz. Çünkü evli ise kadının yeme, içme, giyinme, ısınma ve ev kirası gibi bütün harcamaları, ekonomik durumuna göre kocasına aittir. Eğer bekâr ise babasına, babası yoksa ya da fakir ise zengin olan en yakın akrabalarına aittir.

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Bir kimsenin yaptığı harcamaların en faziletlisi, ailesi (eşi ve çocukları) için yaptığı harcama ile, Allah yolunda cihad etmek için atına (arabasına) yaptığı harcama ve Allah yolunda cihad ettiği arkadaşları için yaptığı harcamadır. (Müslim - Tirmizî - İbni Mâce)

Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmek, günah olarak insana yeter. (Ebû Dâvûd)

Kadına bakmakla yükümlü olanlar eğer gerekli yardımı yapmaz, örf, âdet ve ekonomik durumlarına göre gerekli harcamaları karşılamazlarsa,

İslâm hukukuna göre kadın davacı olur ve hakkını zorla alır. Kadının hâkimin kararıyla zorla aldığı para, kendisinin dışarıda çalışıp kazanmasından daha helâl ve daha hayırlıdır. Çünkü bu hakkı ona Allah vermiş ve helâl kılmıştır.

Kocaları ya da babaları hasta, yoksul olduğu için çalışma zorunluluğunda kalan kadınlar için en hayırlı olanı, evlerinde el işi yaparak katkı sağlamalarıdır. Eğer evlerinde el işi yapma imkânları yoksa dışarıda sadece kadınların çalıştığı yerlerde çalışabilirler. Daha fazla para kazanmak için başlarını açmaları ve erkeklerle bir arada çalışmaları kesinlikle haramdır.

***

Ahmet Tomor Hocaefendi


EVLİLİKTE KADIN ERKEK HAKLARI KONULU SOHBETİMİZ




118 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

KURBAN

コメント


bottom of page