2770759
top of page
Yazarın fotoğrafıAhmet Tomor Hocaefendi

KİTAPLARA ÎMAN

Güncelleme tarihi: 20 Eyl 2021

Yüce Allah buyuruyor:

(Ey mü’minler!) Deyin ki: Biz Allah’a ve bize indirilene (Kur’an’a), İbrahim, İsmail, İshak, Ya’kûb ve torunlara indirilene, Mûsa ve İsa’ya verilenlere (Tevrat ve İncil’e) ve diğer peygamberlere Rableri tarafından verilenlere îman ettik. Biz onların arasında (inanç açısından) bir ayırım yapmayız. (Çünkü) biz ancak O’na (Allah’a) teslim olanlarız. (Bakara - 136)

Bu âyet-i kerîmede dinde taşkınlık, fanatiklik yapmamız yasaklanıyor ve peygamberlere verilen kitaplar arasında inanç açısından ayırım yapmadan hepsinin aslına îman etmemiz emrediliyor.

Yüce Allah insanların geçici dünya hayâtına aldanıp âhiret âlemini unutmamaları için, mânevî eğitimciler (peygamberler) göndermiş ve onlardan bazılarına semâvî kitaplar vermiştir. İşte bu semâvî kitaplar arasında inanç açısından ayırım yapmadan hepsinin aslına îman etmek farzdır ve îmanın temel ilkelerindendir.

Yüce Allah 104 kitab indirdi. Bunlardan dördüne büyük kitab ve diğerlerine sayfalar anlamında çoğul sigasıyla suhuf denir.

Büyük kitaplar tarihsel sıralamaya göre Tevrat, Zebûr, İncil ve Kur’an’ dır. Tevrat Hz. Mûsa’ ya, Zebur Hz. Dâvûd’a, İncil Hz. İsa’ya ve Kur’an da Hz. Muhammed’e verildi.

Suhuflar, Hz. Âdem’e on (10), Hz. Şît’e elli (50), Hz. İdrîs’e otuz (30) ve Hz. İbrahim’e on (10) sayfa verildi.

Önceki kitaplar sadece belirli toplumlara ve belirli bir zaman dilimi içinde geçerli olmak üzere gönderildiğinden, suhufların tamamı unutulup kayboldu ve hiçbirinin aslı, izi ve hükmü kalmadı.

Tevrat, Zebur ve İncil de binlerce yıldan beri farklı zamanlarda tahrifâta (değişikliğe) uğraya uğraya semâvî kitab olma özelliklerini yitirdiklerinden ve son peygamberin gelmesi ile de yürürlükten kaldırıldıklarından,

Yeryüzünde aslını koruyan ve yürürlükte olan tek semâvî kitab Kur’an-ı Kerim’dir.

Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından yazıldığı iddia edilen güncel inciller birbirine zıt karmaşık çelişkilerle doluyken,

Yaklaşık 1.400 küsur yıl önce Hz. Osman tarafından yazılan ve Leningrad Müzesinde sergilenmekte olan Kur’an’dan, yine Hz. Osman şehit olurken okumakta olduğu ve Topkapı Sarayı Müzesi’nde sergilenmekte olan Kur’an’a kadar,

Farklı dönemlerde ve farklı ülkelerde yazılan ve basılan milyarlarca Kur’an’ı yan yana koyduğumuzda,

Her birinin Fâtiha Sûresi ile başlayıp Nas Sûresi ile sona erdiğini, kelimelerin diziliş sırasına göre yerlerinin hepsinde aynı olduğunu ve tek kelimesinin bile değişmediğini görürüz.

Yüce Allah buyuruyor:

Kesinlikle zikri (Kur’an’ı) biz indirdik ve kuşkusuz onun koruyucusu biziz. (Hicr - 9)

Kur’an, son semâvî kitab olup ondan sonra başka kitab gelmeyeceğinden, sadece bir topluma değil, bütün insanlara gönderildiğinden ve hükmü belirli bir zaman dilimi ile sınırlı olmayıp, kıyâmete kadar geçerli olacağından, Yüce Allah’ın kesin koruması altındadır.

***

Ahmet Tomor Hocaefendi


KİTAPLARA ÎMAN KONULU SOHBETİMİZ





56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

KURBAN

Comments


bottom of page