2770759
top of page

AYIPLARI ARAŞTIRMA

Güncelleme tarihi: 21 Eyl 2021

Yüce Allah buyuruyor:

Ey îman edenler! Zandan çok sakının. Çünkü zannın bazısı (kötü zan) günahtır ve birbirinizin ayıp (kusur) larını araştırmayın. (Hucûrat - 12)


Kötü zan nedir?

Güvenilir bilgi ve duyulara dayanmayan ve sadece evhamdan kaynaklanan yersiz kuşkulara kötü zan denir. Kötü zan sahibi çevresine, komşularına, akrabalarına, hatta eşine bile kuşku ile bakar ve zamanla toplumdan kopup insanlardan nefret etmeye başlar. Bu nedenle Yüce Allah kötü zandan sakınmamızı emrediyor ve kötü zandan sakınmamız için de birbirimizin ayıplarını, kusurlarını ve özel yaşantılarını araştırmamamızı emrediyor.

Her şeyi gören, her şeyi bilen, her şeyi işiten ve her şeye gücü yeten Allah, Settâr ismi ile insanların pek çok ayıplarını, günahlarını gizlediği halde, biz insanlar kendi ayıplarımızı ve günahlarımızı unutup başkalarının ayıp ve günahlarını araştırmaya kalkışmamız, gerçekten çirkin bir davranıştır.


Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Bir kul bu dünyada başka bir kulun ayıbını örter (gizler) se, kıyâmet günü Allah da onun ayıplarını (günahlarını) örter. (Buhârî - Müslim)

İşte kulluğun, insanlığın ve din kardeşliğinin gereği budur. Gerçek müslüman, başkalarının ayıplarını, kusurlarını araştırmadığı ve kimsenin özel hayâtına karışmadığı gibi bildiklerini ve duyduklarını da gizlemeye çalışır. Çünkü kim bu dünyada kendi aile bireylerinin, komşularının, akrabalarının ve din kardeşlerinin ayıplarını örterse, Mahşer yerinde Allah da onun ayıplarını, kusurlarını, günahlarını örter ve yüzüne vurmaz.


Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Eğer bir kişi sana kötü bir söz söyler ya da bildiği bir kusurundan dolayı seni ayıplarsa, sen sakın bildiğin kusurlarından dolayı onu ayıplama! Çünkü onun bu kötü davranışının cezası kendisine aittir. (Ebû Dâvûd - Tirmizî)

Her konuda bizi eğiten ve örnekler verip aydınlatan sevgili Peygamberimiz, “Çünkü onun bu kötü davranışının cezası kendisine aittir” yani “sen de onun gibi olma!” buyuruyor.


Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:

Birbirinize hasetlik (kıskançlık) etmeyin, kin tutmayın, başkalarının ayıplarını araştırmayın ve gizli konuşmaları dinlemeyin. (Müslim)

Câmilerde, mescidlerde aynı safta yan yana namaz kılan ve gereğinde din düşmanlarına karşı omuz omuza savaşacak olan müslümanların, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olmaları gerekir, aksi davranışlarda bulunmaları din kardeşliği ile örtüşmeyen çirkin davranışlardır.

***

Ahmet Tomor

A'dan Z'ye İslami Bilgiler


ZAN, TECESSÜS VE GIYBET KONULU SOHBETİMİZ



119 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

AVCILIK

İster eti, ister derisi ve ister zararını önlemek için olsun, sahipsiz vahşi hayvanları avlamak mübahtır. Yani avlanmalarında dînî açıdan...

Commentaires


bottom of page