Yüce Allah buyuruyor:
Kuşkusuz sizin için sağmal (sütü sağılan) hayvanlarda büyük bir ibret vardır. Size onların karınlarından fers (sindirilmiş gıdalar) ile kan arasından, içenlerin boğazından kolayca geçen halis bir süt içiriyoruz. (Nahl, 66)
Allah'ın (c.c.) yüce kudreti açısından ibretle baktığımızda! İnek, koyun, keçi, manda ve deve gibi sağmal hayvanlarda gerçekten çok büyük ibretler vardır. Daha fazla insanı öldürmek için akıllı füzeleri icat eden ve dünyaya sığmayıp başka gezegenlerde hayat arayan çağımızın insancıl(!) bilim adamları, ne yazık ki en modern cihazlarla donatılmış laboratuvarlarda bir damla süt üretemezken,
Allah (c.c.) inek, koyun, keçi, manda ve deve gibi sağmal hayvanların mide ve bağırsaklarında sindirilmiş gıdalar ile kırmızı kan arasından bembeyaz sütü yaratıyor ve insanların yararına sunuyor.
Gezici ve doğal süt fabrikası olan sağmal hayvanların ve diğer dişi memelilerin göğüslerinden gelen ve âb-ı hayat (hayat suyu) olan süt, doğum yoluyla dünyaya gelen yavruların ilk gıdasıdır.
Yeni doğan yavrular için en ideal ve en yararlı gıda anne sütüdür. Çünkü kaynatılıp besi kaybına uğramadan, sindirim için gerekli olan bakteriler, enzimler ölmeden, hava ile temas etmeden ve el değmeden doğal ısısını koruyarak annenin göğsünden doğrudan yavrunun ağzına ulaşan tek gıda türü anne sütüdür.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
İnek sütünü içiniz. Çünkü inek, çeşitli otları yediği için (sütü) her derde şifâdır. (Hâkim)
Peygamberimiz (s.a.v.), kapalı ahırlarda tek tip sunî yemlerle beslenen ineklerin değil, çayırda, otlaklarda dolaşıp çeşitli otları yiyen ve çeşitli gıdalarla beslenen ineklerin sütünü tavsiye ediyor ve onun her derde şifa olduğunu bildiriyor.
Sütün birleşiminde canlılara gerekli olan protein, yağ ve karbonhidrat gibi maddelerin dışında su, mineraller, vitaminler ve sağlığı koruyucu çeşitli maddeler de bulunduğundan, canlılar hiçbir şey yemeden sadece sütle uzun zaman sağlıklı yaşayabilirler.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
İnek sütünü içiniz, çünkü o devadır (tedavi edicidir) ve yağı da şifadır. Etini (fazla) yemekten sakınınız, çünkü etinde (fazla yenildiğinde) hastalık vardır. (Hâkim-Ebû Nuaym)
Çayırlarda başı boş bir şekilde otlayan inekler, besin uzmanlarına gerek kalmadan içgüdüleri ile hangi tür bitkilerden ne kadar yiyeceklerini çok iyi bildikleri ve çeşitli bitkilerden otladıkları için, sütleri deva ve yağları (tereyağı) şifâdır. Etleri ise fazla yenildiğinde hastalık (kanser) yapıcıdır.
Abdullah İbni Abbas radıyallahu anhüma diyor ki:
Peygamberimiz (s.a.v.) süt içmeyi severdi. (Ebû Nuaym)
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
(İkram edilen) üç şey geri çevrilmez.Yastık, güzel koku ve süt. (Tirmizî)
Peygamberimiz (s.a.v) buyuruyor:
(Rüyada) süt içmek gerçek îmandandır ve İslâm fıtratı üzere olduğunun alâmetidir. Rüyada eline süt almak da, İslâm şeriatı ile amel etmek demektir. (Deylemî)
***
Ahmet Tomor Hocaefendi
SÜT VE SÜT İÇMENİN FAYDALARI KONULU SOHBETİMİZ
Comments