Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Allah size bir namazı daha fazladan ilâve etti. O da vitir namazıdır. (Ahmed İbni Hanbel)
Vitir namazı İmâm-ı A'zam'a göre vâcib, İmâm-ı Ebû Yusuf ile İmâm-ı Muhammed'e ve diğer üç mezhebe göre sünnet-i müekkeddir.
Vitir namazı Hanefî'de üç rek'attır ve ilk oturuşta sadece Ettehiyyâtü okunur. Üçüncü rek'atta Fâtiha ve zammi sûreden sonra eller kaldırılıp tekbir alınır ve kunut duaları okunur.
Kunut duaları
Allahümme innâ nesteîynüke ve nestağfiruke ve nestehdîke ve nü'minu bike ve netûbu ileyke ve netevekkelü aleyke ve nüsnî aleyke'l-hayra küllehu neşküruke ve lâ nekfüruk ve nahleu ve netrüku men-yefcüruk.
Allahümme iyyâke na'budu ve leke nusallî ve nescüdu ve ileyke nes'â ve nahfidu nercû rahmeteke ve nahşâ azâbek. İnne azâbeke bi'lküffâri mülhik.
Allahım! Biz senden, bize yardım etmeni, bizi bağışlamanı ve bize hidâyet etmeni dileriz. Sana îman eder, sana tevbe eder ve sana güveniriz. Seni bütün hayırlar ile överiz, sana şükrederiz, seni inkâr etmeyiz ve sana isyan edenleri terk ederiz.
Allahım! Biz ancak sana ibâdet ederiz, senin için namaz kılar ve secde ederiz. Senin mânevî yakınlığına ermek için çalışır, koşarız. Senin rahmetini umar ve azabından da korkarız. Kuşkusuz senin azabın kâfirlere erişicidir.
Hanefî'de sadece vitir namazında kunut duası okunur, başka namazlarda okunmaz. Vitir'de kunut dualarını okumayı unutarak rükû'a giden kimse namazına devam eder, sonunda sehiv secdesi yapar. Kunut duasını bilmeyenler sürekli değil, öğreninceye kadar “Rabbenâ âtinâ” yı okuyabilirler.
Vitir namazının birinci rekâtında Fâtihâ'dan sonra, Sebbihi's-me Rabbike'l-a'lâ, ikinci rek'atta Kul yâ eyyühel kâfirûn ve üçüncü rek'atta Kul hüvallahu ahad sûrelerini okumak müstehabdır.
Vitir namazı sadece Ramazan ayında terâvih namazı ile birlikte cemaatle kılınır ve imam sesli okur. Ramazan ayının dışında vitir namazını cemaatle kılmak mekruhtur.
Şâfî'de vitir namazı üç rek'at kılındığında, ikinci rek'atın sonunda selâm verilir ve bir rek'atı tek kılınır. Şâfî'de sadece sabah namazının ikinci rek'atında rükû'dan doğrulunca kunut duası okunur, bunun dışında başka namazlarda kunut duası okunması mekruhtur. Vitir namazında ise sadece Ramazan ayının ikinci yarısında son rek'atında rükû'dan doğrulunca kunut duası okunur, bunun dışında başka gecelerde kunut duası okunmaz.
Şâfî'de, Hasen İbni Ali radıyallahu anhümâ'nın rivayet ettiği ve “Allahümmehdinî fîmen hedeyte ve âfinî fîmen âfeyte” diye başlayan kunut duası okunur.
***
Ahmet Tomor Hocaefendi
VİTİR NAMAZI VE KUNUT DUALARI KONULU SOHBETİMİZ
Comments