Yüce Allah buyuruyor:
İncire, zeytine, Sina Dağına ve şu güvenli beldeye (Mekke'ye) andolsun ki, biz insanı en güzel bir şekilde yarattık. (Tîn, 1-2-3-4)
Kur'an-ı kerîmde incir ve zeytinin, Hz. Musa'nın üzerinde Allah'ın kelâmını işittiği Sina Dağı ve dünyanın tek güvenli beldesi olan Kâbe şehri Mekke ile birlikte gelmesi ve Allah'ın (c.c.) bunlara yemin etmesi, incir ile zeytinin ne derece kutsal ve yararlı olduğunun somut delilidir.
Yüce Allah buyuruyor:
Tûr-i Sînâ'da yetişen bir (zeytin) ağacı da yarattık ki, (meyvesi) yiyenler için hem yağ hem de katıktır. (Mü'minûn, 20)
Zeytin ağacının anayurdu Tûr-i Sînâ (Sina Dağıdır). Çünkü Nuh Tûfanından sonra yeryüzünde yetişen ilk bitki Tûr-i Sînâ'daki zeytin ağacıdır. Günümüzde sofralık zeytin üretiminde Türkiye dünyada birinci sıradadır ve Türkiye'den sonra İspanya, Yunanistan ve İtalya gelmektedir. Ancak dünyanın en şifalı zeytini, Tûr-i Sînâ'da ve çevresinde yetişen zeytinlerdir.
Allah'ın (c.c.) tavsiye niteliğinde “Yiyenler için hem yağ hem de katıktır” buyurması, zeytinin ve yağının hem çok yararlı bir gıda hem de pek çok dertlere şifa olduğunun açık kanıtıdır.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Zeytinyağını yiyiniz ve onunla yağlanınız. Çünkü onda yetmiş derde şifa vardır. (Ebû Nuaym)
Yağlık zeytinin etinde % 10-25 oranında, çekirdeğinde ise % 25-50 oranında yağ vardır ve zeytinyağı hiç kuşkusuz yetmiş derde şifadır.
Zeytinin ağacı ve yaprakları da şifâdır. Çünkü Allah (c.c.) Nûr Sûresinin 35 inci âyetinde zeytin ağacına, “Şecere-i mübâreke” (mübârek ağaç) buyuruyor. Çok uzun ömürlü olan zeytin ağacı 2.000 yıl kadar yaşar ve kışın yapraklarını dökmez.
Erâke ağacından sonra en güzel misvak, zeytin ağacının dallarından yapılır. Zeytin ağacının yaprakları kaynatılıp içilirse, idrarı söker, tansiyonu ve kan şekerini düşürür. Eğer gargara yapılırsa, diş etlerini güçlendirir, dişlerin çürümesini önler ve diş ağrılarını hafifletir.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Zeytinyağını yiyiniz ve onunla yağlanınız (masaj yapınız). Çünkü o mübârek ağaçtandır. (Tirmizî)
Zeytinde su, yağ, protein, fosfor, kalsiyum, selüloz, kükürt, klor, demir, bakır, manganez ve bol miktarda A, C, E vitaminleri vardır. 100 gr zeytinyağında 30 miligram E vitamini bulunur.
E vitamini kan şekerindeki iniş ve çıkışları düzenler, prostat büyümesini kontrol altında tutar ve gözde katarakt oluşmasını önler. E vitamini noksanlığından meydana gelen devamlı düşükleri önler ve patolojik (hastalıkla ilgili) kısırlığı tedavi eder.
Zeytin safra kesesini, karaciğeri temizler, sindirim sisteminin çalışmasını düzenler ve kabızlığı önler. Ayrıca zeytindeki protein büyümeyi hızlandırdığı ve zeytinin yağı bol enerji verdiği için çocuklara hazır paketlenmiş gıdalar yerine bol bol zeytin yedirmelidir.
Sabah kahvaltısı sofrasında mutlaka zeytinyağı bulunmalıdır. Çünkü karaciğeri temizler, safrayı arttırır, sarılığı iyi eder, bağırsakları çalıştırıp rahatlatır, kurtları düşürür, bâsuru iyileştirir, midedeki yaraları kapatıp ülsere ve kansere dönüşmelerini önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Peygamberimiz (s.a.v.) “Onunla yağlanınız (masaj yapınız)” buyurduğuna göre, hiç kuşkusuz zeytinyağı hâricen de kullanılır ve pek çok dertlere şifa olur.
Zeytinyağı ile masaj yapmak, ayaktaki şişkinlikleri önler, mafsallara esneklik kazandırır, kasları güçlendirir, cildi yumuşatır ve parlatıp kırışıklıkları düzeltir. Baştaki saç diplerine sürülse, saçları gürleştirir, saç dökülmesini önler ve baş ağrısını hafifletir.
Zeytinyağına kına karıştırılıp kaşınan yerlere ve ekzemaya sürülürse, kaşıntı gider ve ekzemaya iyi gelir. Zeytinyağına yumurta akı karıştırılıp krem gibi yanık yerlere sürülürse, hem çabuk iyileşir hem de yanığın iz bırakmasını önler. Zeytinyağı ile masaj yapmak, romatizma ve siyatik ağrılarına da iyi gelir ve sancıyı hafifletir.
Doğal bir şekilde hazırlanan çizik yeşil zeytinin sindirimi siyah zeytinden daha kolaydır, daha besleyicidir ve ağız kokusunu giderir. Sirke ruhu ya da sitrik asit ile hazırlanan yeşil zeytinler ise zararlıdır ve sindirimi zordur.
Siyahlaştırma işlemini yapay yollarla hızlandırmak için sirke ruhu ya da sitrik asit ile hazırlanan siyah zeytinler de zararlıdır. İnsan sağlığını hiçe sayan bazı çıkar çevreleri çeşitli katkı maddeleri ile hazırladıkları zeytinleri süslü püslü ambalajlara sarıp piyasaya sürseler de, sağlığını düşünenler doğal salamura ile hazırlanan zeytinleri ya da sele zeytinlerini tercih etmeli ve her çeşit katkı maddelerinden kaçınmalıdır.
***
Ahmet Tomor Hocaefendi
ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ FAZİLETİ KONULU SOHBETİMİZ
Comentários